2022. június 20., hétfő

Beruházások sora Békésen

Kálmán Tibor Békés város 
polgármestere

 Belügyminisztériumi támogatás segítségével   megkezdődött a Békés városközpontjában   található   műemlék épületek, a galéria, a   múzeum és a   városháza homlokzatának   felújítása – jelentette be a   galéria előtt   megtartott hétfői sajtótájékoztatón   Kálmán   Tibor polgármester és Polgár Zoltán   alpolgármester. A településen hamarosan újabb   nagyszabású fejlesztések kezdődnek, illetve több   beruházás már a befejezéséhez közelít   hangoztatta   békés város polgármestere.
Hirdetés
A békési önkormányzat korábban 181 millió forintos támogatást kapott a Belügyminisztériumtól, amelyből 121 millió forintok utak aszfaltozására fordítottunk, a fennmaradó 60 millió forintból pedig a műemlék épületek, a galéria, a múzeum, a városháza homlokzatának rekonstrukciója valósul meg. A munkálatok már elkezdődtek – vezette be a sajtótájékoztatót Kálmán Tibor. A város polgármestere kitért arra, hogy a települési fejlesztéseket igyekeznek összehangolni. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, úgynevezett CLLD programjának keretében megújul a könyvtárbelső is, új, korszerű közösségi tereket alakítottak ki.

A városvezető kitért arra, hogy a településen számos beruházás van folyamatban, illetve készült már el. Zajlik a közbeszerzési eljárás a ludadi és a rosszerdei utak felújítására. Erre a beruházásra 263 millió forintot nyert az önkormányzat.

Beruházások sora Békésen
Fotón: Kálmán Tibor polgármester

 

Tervezési szakaszánál tart az Élhető települések című projekt, amelynek keretében várhatóan közel 900 millió forint értékű fejlesztés-sorozat valósul meg a városban. A galériát nem csak a mostani beruházás érinti majd, hanem egy energetikai korszerűsítés is elkészülhet a patinás épületben. Nemrég befejeződött a békési rendelőintézet belső felújítása, és mintegy 2,2 milliárd forintos pályázati projektet készítenek elő, ami gazdaságfejlesztést, járták, utak, zöldfelületek megújítását is magába foglalná.

Belügyminisztériumi támogatás segítségével   megkezdődött a Békés városközpontjában   található   műemlék épületek, a galéria, a   múzeum és a   városháza homlokzatának   felújítása – jelentette be a   galéria előtt   megtartott hétfői sajtótájékoztatón   Kálmán   Tibor polgármester és Polgár Zoltán   alpolgármester.

 

Polgár Zoltán alpolgármester ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a békési településvezetők 1884-ban határozták el, hogy szállodát építtetnek Békésen. Az elhatározást kifejezetten gyorsan követte a megvalósítás, az épület 1886-ra fel is épült, s később, mint bérház, kávéház és kaszinó is jó szolgálatot tett a városnak. Ezt követően a könyvtár, majd a galéria kapott helyett benne.

– A mostani projektben a homlokzat, a vakolat helyreállítása és a nyílászárók mázolása valósul majd meg – tette hozzá az alpolgármester. Ugyancsak megtörténik majd a múzeum és a városháza hasonló jellegű megszépítése. Kapcsolódik majd mindehhez a TOP Plusz pályázat keretében a galéria energetikai korszerűsítése, amely a belső nyílászárókat is érinti majd, illetve akadálymentesítési munkálatokat is el fognak végezni.

– Néhány héten belül harmincnégy békési utcában kezdődik el a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése – tette hozzá Polgár Zoltán. A közbeszerzési eljárást már lefolytatták, a kivitelezési szerződés aláírása folyamatban van.
Forrás: facebook


Lakatos Gyula


Hirdetés